Belevingskerk
Bertinus & Livinus
Bulskamp
Het Kolmeland
Een rondgang zal de bezoeker leiden langs de tijdslijn van 25.000 jaar landschapsgenese. Aan de hand van interactieve panelen zal hij de ontwikkeling van het landschap in het stromingsgebied van de verdwenen getijdengeul de Kolme ontdekken. De Kolme was een getijdengeul, die in de elfde eeuw verzandde. Ter hoogte van het huidige Bulskamp vertakte de getijdengeul in kleinere geulen doorheen een schorren- en slikkengebied. Op dit knooppunt van getijdengeultjes ontstond een zandplaat, waarop de dorpskom zich ontwikkelde. In de verzande bedding van de Kolme, die haar monding had ter hoogte van Ster der Zee (tussen Koksijde bad en St.-Idesbald), werd in de twaalfde eeuw de Bergenvaart aangelegd. Dit kanaaltje omringt de dorpskern van Bulskamp en verbindt Veurne met St.-Winnoksbergen (Frans-Vlaanderen). In de zone tussen Veurne en Ster der Zee werd geen kanaal aangelegd.
​
Gedurende 25.000 jaar verschoof de kustlijn en wijzigde de bedding van de getijdengeul voortdurend door de klimatologische evolutie. Het resultaat van de verschuiving van de kustlijn en de inwerking van de getijdengeul De Kolme op zijn stroomgebied is af te lezen uit het ontstane microreliëf in de vorm van 3 traditionele landschappen met overgangszones. Bovendien ontstonden door actief menselijk ingrijpen in deze 3 traditionele landschappen zichtbare reliëfwijzigingen, die vorm gaven aan het ontstaan van 3 deellandschappen.
​
Daardoor herbergt het stroomgebied van de Kolme een zeer grote landschappelijke diversiteit op een zeer kleine oppervlakte (15km x 15km), wat het tot een unicum in Vlaanderen maakt. Bulskamp & De Moeren zijn het episch centrum van Kolmeland, een landschappelijk uniek en waardevol gebied in Vlaanderen.
​

Polders
De polders bevinden zich rond Veurne, Bulskamp en De Moeren en het zuidelijk deel van De Panne en Koksijde. Het natuurlijk reliëf varieert van -5 tot +5 meter t.o.v. de zeespiegel. De polders ontstonden uit het schorren- en slikkengebied na verzanding van de monding van De Kolme. De reliëfinversie, die na de verzanding van de monding van De Kolme plaatsvond, is in het landschap tussen Bulskamp en het Zwaantje duidelijk zichtbaar.
Menselijk ingrijpen zorgde voor zichtbare reliëfwijzigingen in de polders:
- Het binnenmeer De Moeren, waarvan de bodem onder de zeespiegel lag, werd drooggelegd door de aanleg van het Ringslot met bemalingsmolens.
- Einde 9de eeuw werd een verhoogde heuvel "motte" (huidige stadspark te Veurne) in het drooglopende schorren- en slikkengebied door graaf Boudewijn II aangelegd. De houten motteburcht, was een vooruitgeschoven verdedigingsvestiging tegen invallende Noormannen, waarrond de stad Veurne zich zou ontwikkelen.
-Veenontginning zorgde voor zonale reliëfdaling in de Buitenmoeren (zone tussen Bergenvaart en het Ringslot)


Zandleemplateau met beekvalleien
Het stroomgebied van De Kolme ontwaterde het noordelijke deel van het zandleemplateau van Izenberge nl. de noordelijke delen van de dorpen Beauvoorde en Houtem, en verder stroomafwaarts het slikken- en schorrengebied rond Bulskamp en Veurne en de duinen tussen Koksijde en St.-Idesbald. Het zuidelijke deel van het plateau ontwaterde en nu nog steeds langs de rivier de IJzer.
Het reliëf varieert van 5 tot 12 meter boven de zeespiegel, is licht golvend en heeft 3 beekvalleitjes, die in De Kolme (Bergenvaart) ontwater(d)en: Schaapsvliet, Wallebeek en Houtgracht.
Het zacht glooiende plateau biedt mooie vergezichten tot aan de duinengordel en de Westvlaamse heuvels van Heuvelland.
​

Duinen & kustlijn
De duinen bevinden zich in de gemeenten Koksijde en De Panne en liggen slechts op 8 tot 12 km van Bulskamp. Ze werden vroeger doorklieft door getijdengeulen waaronder De Kolme.
Het reliëf varieert van 0 tot 33 meter (Hoge Blekker).
​
Het unieke aan de duinen is dat er twee geologische typen zijn:
​
- De fossiele duinen van Cabour en Garzebekeveld, die 3.5 km landinwaarts liggen in Adinkerke-De Panne, ontstonden 5000 jaar geleden. Ze zijn de enige restant van een verdwenen duinengordel aan de Vlaamse kust. Doordat ze zo oud zijn is, heeft de regen de kalk weggespoeld. Daardoor kon er een unieke fauna en flora ontstaan, die zeer zeldzaam is binnen Europa.
​
- De huidige duinengordel ontstond de laatste 2000 jaar en omvat waardevolle natuurgebieden: Natuurreservaat de Westhoek, Calmeynbos, Oosthoekduinen, Houtsaegerduinen in De Panne, Noordduinen, Doornpanne, Schipgatduinen en Ter Yde in Koksijde. Ieder zone heeft bijzonder kenmerken. Er zijn wandelende duinen aan de strandwal, duinen met kruidvegetatie of duindoorn, natte duinvalleien en duinbossen.
​
